4000 boeken rijk

Onlangs werd ik getipt door een Bestenaar contact op te nemen met Gerdie van Daal. Een verzamelaarster van een enorme hoeveelheid boeken waaronder kookboeken. Uiteraard werd direct mijn interesse gewekt en was ze gelukkig enthousiast toen ik haar belde voor een interview. Meteen bij binnenkomst vielen mij meteen de hoeveelheid aan boekenkasten op en eveneens andere verzamelingen waaronder een veelheid aan authentieke tulpenvazen. “De liefde voor tulpen kan ik toeschrijven aan het feit dat ik geboren ben in Noordwijkerhout, in de bollenstreek. Mijn vader was werkzaam als bollenkweker. De liefde heeft mij vanuit de bollenstreek naar Den Bosch gebracht waar ik ging samenwonen met mijn man. Door zijn baan bij Philips kwamen we uiteindelijk in Best terecht.” Haar man blijkt ook een verzamelaar te zijn en spaart al 30 jaar lang zilveren miniaturen. Deze staan tevens rijkelijk uitgestald in de woonkamer. Daarnaast tref ik ook een hoeveelheid aan orchideeën aan die rijkelijk bloeien op de vensterbanken. Gaandeweg het gesprek blijkt dat de familie van Daal tevens kerststalletjes spaart, in totaal bezitten ze er 160. “De kerststalletjes worden in december met behulp van goede vrienden van zolder gehaald, hierna krijgen ze allemaal een plekje in de woonkamer.” Dit echtpaar houdt van verzamelen, dat moge duidelijk zijn! Gerdie blijkt een pientere dame, als financieel directeur was ze 23 jaar werkzaam bij een bedrijf in transportbanden. Haar baan bracht met zich mee dat ze veelvuldig at in de luxere restaurants in de omgeving van Eindhoven, Amsterdam en andere plaatsen in de wereld. “Deze baan heeft veel voldoening gegeven en bracht mij op vele plekken in de wereld waaronder Amerika, Australië, Thailand, Vietnam, China, Polen en Rusland. Bij ieder bezoek kocht ik er een kookboek als een soort van souvenir.” Ondertussen bezit Gerdie ontelbare kookboeken, reisgidsen, detectives, literatuur en andere genres. In totaal heeft ze in de afgelopen 50 jaar zo’n 4000 boeken verzameld. Boeken weggooien kan ze niet, een e-reader is in haar ogen niet de manier om een boek te lezen. Als het over koken gaat heeft Gerdie deze gave niet met de paplepel ingegeven gekregen. “Het echte koken leerde ik van mijn schoonmoeder die geweldige gerechten op tafel kon zetten. Met behulp van het Elsevier Pocket Kookboek heb ik in het verleden leren koken waarbij mijn voorkeur uit gaat uit naar gezonde visgerechten waarbij in huize Van Daal de garnalencocktail de grootste favoriet is”, aldus een stralende Gerdie. Speciaal voor Gerdie heb ik een pasta gerecht gemaakt met vis wat stamt uit mijn studententijd. Wanneer de tijd mij ontbreekt na een lange werkdag wordt dit gerecht bereid en veel doordeweekse gasten smullen er met regelmaat van! Zeker het proberen waard! Smakelijk!

Pipe rigatte met courgette en doperwtjes (𝟜 𝕡𝕖𝕣𝕤.)

Wat heb je no

dig?

•2 courgettes•2 uien•2 tenen knoflook•2 el kappertjes•2 blikjes tonijn op water•300 gr doperwtjes uit de diepvries•500 gr pipe rigatte pasta•250 ml crème fraiche•1/2 el dille•1/2 el dragon•zout en peper•2 el olijf

olie

Bereidingsw

Snijd de courgette en ui in blokjes. Pel de knoflooktenen en snijd fijn. Breng ondertussen een grote pan met water en klein beetje zout aan de kook en voeg de hoeveelheid gewenste pasta toe. Bak de uien en knoflook heel even in de olijfolie. Let op dat het niet bruin kleurt omdat de smaak dan bitter wordt. Voeg de courgette, dopererwtjes, dille en dragon toe en laat even meebakken. Nu kunnen de kappertjes en de uitgelekte tonijn erbij tezamen met de crème fraiche. Breng het geheel op smaak met peper en zout.