Jo van de Boogaard (66) is de nestor van de gemeenteraad. Hij zit 25 jaar onafgebroken in de raad voor zijn partij Jong en Ongebonden. Eigenlijk maakt hij al langer deel uit van de Bestse politiek. Van 1982 tot 1986 was hij voor het eerst lid van de gemeenteraad. De partij had toen één zetel.

Door Theo Louwers

Jongerenpartij Jong en Ongebonden bestaat al meer dan veertig jaar. De partij heeft in de huidige coalitie vier zetels. Met de eigen wethouder Stan van der Heijden timmerde de partij binnen het college stevig aan de weg. Het gevolg was dat Van der Heijden zijn rol als wethouder kon continueren.

Vanaf 2010 hebben lokale politieke partijen een groei doorgemaakt. “Het vertrouwen in de landelijke politiek is gedaald en dan kiezen inwoners toch gemakkelijker voor een lokale partij”, sprak partijgenoot Teuntje Berkhout eerder. “Je hebt dan het gevoel dat je gedragen wordt.”

Start

De start van de Jongerenpartij was destijds onder andere ingegeven door het gebrek aan woningen voor starters en jongeren. “In die jaren was de werkloosheid groot”, weet Jo van den Boogaard nog. “Wij pleitten er daarom voor om betaalbare woningen voor jongeren en starters te realiseren. In 40 jaar is er op dat gebied niet veel veranderd. De nood bij jongeren en starters is nog steeds hoog.”

De jongerenpartij maakte in het verleden ook veel werk van een jongerencentrum. “Wij hielden een pleidooi voor een zelfstandig jongerencentrum waar activiteiten gehouden konden worden en jongeren elkaar konden ontmoeten. Het jongerencentrum Todo is er gekomen, maar de laatste tijd is het wat rustig. Todo moet in de ogen van de Jongerenpartij meer gaan bruisen.”

De kracht van de jongerenpartij kan gekenschetst als: gemakkelijk, toegankelijk en bereikbaar. “Wij staan dicht bij de inwoners van Best”, vindt Jo van de Boogaard. “Wij zijn sociaal betrokken, laten ons gezicht zien bij evenementen en zijn er niet alleen als de verkiezingen in aantocht zijn. Wij hechten veel waarde aan ontmoeten.”

Wilhelminadorp

“Ik heb mijn hele leven in het Wilhelminadorp gewoond” legt Van den Boogaard zijn roots uit. “Eerst in een half huis in de Meester C. Goselingstraat, daarna in de Prof. R. Regoutstraat en nu in de Kapelaan H.G.M. Koopmansstraat. In 1960 was deze straat met de laatste blokken sociale woningbouw de afronding van het Wilhelminadorp.”

Jo van den Boogaard werkt als verpleegkundige, vaak in de nachtelijke uren, bij de GGzE. Nog even en dan zet hij een punt achter zijn loopbaan in de gezondheidszorg. “Eind juli wil ik stoppen. Een paar jaar geleden gingen er wel eens stemmen op dat ik geheel of gedeeltelijk afwezig was op een raadsavond of raadsvergadering. Maar ik maakte deel uit van een team. In 2014 is er een nieuw zorgsysteem op de GGzE ingevoerd en daar moest ik als verantwoordelijk verpleegkundige mijn steentje aan bijdragen.”

Ontwikkelingen

In de afgelopen 25 jaar was Van den Boogaard betrokken bij allerlei ontwikkelingen. Zo was hij onder andere medeoprichter en tot 2006 bestuurslid van Stichting De Omslag voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “In 2006 werd het een commercieel bedrijf en is mijn rol door een ander overgenomen. Ik kon toen geen echte rol meer vervullen. In 2007 ben ik met Dick Kroot, Ronald van Litsenburg en Gé Wonink met carnaval De Tent gestart. We hadden gekeken naar andere gemeenten en toen zelf een draaiboek gemaakt. Het jongerenwerk was ruim vertegenwoordigd in de tent. De Jongerenpartij greep de carnavalsoptocht in die jaren aan om een politiek thema ludiek aan te pakken. Dat pakte meestal heel goed uit.”

Burgemeesters

Van den Boogaard maakte nogal wat burgemeesters mee. “De Leeuw, De Widt, Mangelmans, Demmers, Kortman, Van Aert en Ubachs, als lid van de vertrouwenscommissie heb ik aan benoemingen mogen meewerken. We hebben trouwens veel kandidaten afgewezen, die later elders een baan als burgemeester hebben gevonden.”

Stoppen als raadslid wil Van den Boogaard nog niet. De Jongerenpartij zonder Jo is geen Jongerenpartij. Hij ziet voor zichzelf nog een belangrijke rol weggelegd. “Ik heb veel verschillende mensen mogen ontmoeten en er is een grote diversiteit aan thema’s en onderwerpen behandeld in die 25 jaar. Ik heb ook groeperingen in Best leren kennen door met alle verenigingen te praten. Ik heb geprobeerd zaken uit te leggen. Vaak zijn die gecompliceerder dan het op het eerste gezicht lijkt. Ik zie mezelf als verbinder, iemand die dicht bij de mensen staat en laagdrempelig functioneert. Ik ben trots op het hoge voorzieningenniveau van Best en kijk met een goed gevoel op de afgelopen 25 jaar terug. Het respect onder de raadsleden is groot en de samenwerking is door het beleidsakkoord, waar alle partijen zich in kunnen vinden, goed.”

Voetbal

Van den Boogaard krijgt straks meer tijd voor een van zijn grote hobby’s: voetbal. Als fanatiek PSV-supporter reisde hij de club vooral in Europa achterna als ze internationale wedstrijden moesten spelen. “Ik heb denk ik wel 60 verschillende steden in Europa bezocht. In Nederland bezoek ik geen uitwedstrijden.”