Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van het dagelijks bestuur van Metropool Regio Eindhoven, sprak vorige week woensdagavond in zalencentrum Prinsenhof. Ruim honderd belangstellenden, vooral raadsleden, ambtenaren, bestuurders en andere geïnteresseerden, waren op de presentatie afgekomen. Dijsselbloem sprak over de schaalsprong die de regio doormaakt. De presentatie van de avond was na de opening van burgemeester Hans Ubachs in handen van Tom Pullens.
Door Theo Louwers
Volgens Jeroen Dijsselbloem staan we voor een enorme opgave, die ons de komende jaren bezig houdt. “Het gaat economisch goed in deze regio. Bedrijven groeien als kool, gemiddeld worden bedrijven in deze regio tweemaal groter dan in de rest van Nederland. Dat zorgt voor drukte op de wegen, arbeidsmarkt en creëert daardoor problemen. De mooie kant is dat de welvaart groeit. Mogen we iets vinden van de groei?” vroeg Dijsselbloem zich af. “Niet alle economische groei is positief en we mogen daarbinnen keuzes maken. Wij zijn in een luxe positie en mogen selectief zijn. Bijvoorbeeld grote logistieke centra moeten naar een andere regio, omdat ze veel plek innemen voor andere thema’s.”
Vragen
De groei van de regio stelt ons ook voor een aantal vragen. “Plukt iedereen vruchten van deze kansen? Wordt het breed gedeeld? Sommige wel, sommige niet”, vond Dijsselbloem. “Bijvoorbeeld jonge mensen kunnen geen woningen meer betalen. Wat betekent dat? Willen we deze ontwikkeling en onder welke voorwaarden? Hoe zorgen we voor een leefbare omgeving? Gaat het gepaard met betaalbare woningen, leefbaarheid en de zorg voor het landschap? Als deze ontwikkelingen doorgaan en als we erin slagen dat er 100.000 woningen gebouwd moeten worden, zijn er dan genoeg ziekenhuizen, huisartsen, scholen, en voorzieningen? De kwaliteit van leven moet wel op niveau blijven. Met 21 gemeente zijn afspraken gemaakt over bouwen en wonen. Wie wil wat bouwen en hoe veel? Er is bovendien een woonfonds gecreëerd om woningbouw betaalbaar en op peil te houden.”
Bereikbaarheid
Er is 1 miljard uitgetrokken om de mobiliteit te verbeteren voor regio Eindhoven. “Daar komt nog extra geld bij vanuit het bedrijfsleven en gemeentes. Bijvoorbeeld om een vrij liggende busbaan aan te leggen. Dit kan alleen als we er samen overdenken. Best is geen Eindhoven, Eindhoven is geen Helmond. Ieder moet daarin eigen keuze maken. In Eindhoven moeten de komende 20 jaar 40.000 woningen worden gebouwd, maar de stad moet ook groener worden. Dat gaat lukken”, verzekerde Dijsselbloem. “Voor Eindhoven is er maar 1 keuze: de hoogte in. Ieder doet het op zijn eigen manier, maar we moeten elkaar steunen en versterken.”
Leefbaar en betrokken houden
Het doel is de regio leefbaar en betrokken te houden. “Een hele klus!”, vindt Dijsselbloem. “Het kan als het kan. De verwachting voor alleen technische sectoren high tech is dat er 70.000 vacatures bij komen. Dat kan alleen in deze regio als we erin slagen, met behoud van kwaliteit van leven, voldoende huizen te bouwen. Anders gaan bedrijven zich elders vestigen. Onder aan de streep kan het niet dat ze zich altijd hier vestigingen. Als we niet slagen om voldoende voorzieningen te realiseren dan gaat de economische groei wat minder.”