JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oud-gedecoreerden in het zonnetje

Albert van Loosdregt is zeker géén bankzitter

Albert in ‘t Tejaterke. Foto: Lydia Notz.

Albert in ‘t Tejaterke. Foto: Lydia Notz.

Ook in Best vindt in de maand april de traditionele lintjesregen plaats. Elk jaar wordt dan een aantal Bestenaren als symbolische erkenning voor hun bijzondere verdiensten voor de samenleving koninklijk onderscheiden. Inmiddels is deze groep aanzienlijk geworden. In een reeks artikelen wordt maandelijks één oud-gedecoreerde in het zonnetje gezet.

Door Lydia Notz

In 2018 ontving Albert van Loosdregt een koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) voor zijn bijzondere maatschappelijke verdiensten. De inmiddels 67-jarige duizendpoot zet zich sinds 1990 in als vrijwilliger voor verschillende doelen in Best. Destijds was Albert erg actief als ICT-deskundige bij de parochie en voor verschillende evenementen daar. Vanaf 1997 is hij penningmeester van het bestuur van buurtvereniging ’t Centrum in de wijk ’t Centrum, later samengegaan met de wijk Salderes waarvan hij in 2001 voorzitter en penningmeester werd. Hij inspireerde veel vrijwilligers zodat het ledenaantal steeg naar 1100. Dankzij hem is ook de bouw van het buurthuis geslaagd

Als jarenlang lid en muzikant van de Harmonie St. Caecilia speelt Albert niet alleen baritonsaxofoon, maar werd hij ook in 2012 tot penningmeester benoemd. Hier zorgt hij mede voor het vervoer van instrumenten tijdens optredens en behoort de inkoop tot zijn taken. Verder heeft hij zich, samen met een aantal andere Bestse inwoners, ingespannen voor het behoud van ’t Tejaterke voor diverse verenigingen. Met een gefundeerd plan overtuigde hij het toenmalige college van burgemeester en wethouders van een reddingsoperatie voor het geliefde Tejaterke, dat hij samen met anderen in eigen beheer ging opknappen.

Na het faillissement van de muziekschool in 2014 nam Albert mede het voortouw om het muziekonderwijs door de harmonie zelf te laten verzorgen om leden nog steeds goed onderwijs te kunnen geven.

Doorzetter en verbinder

Twee karaktereigenschappen zijn typerend voor Albert: doorzettingsvermogen en verbindingskracht.

Zonder de onophoudelijke inzet van Albert zat Best nu mogelijk zonder een buurthuis in de wijk Salderes en zonder theater waar onze culturele verenigingen zich kunnen presenteren. Waarschijnlijk bestond er nu ook geen betaalbaar muziekonderwijs meer in Best.

Loslaten is voor Albert niet gemakkelijk: “Het buurthuis en ’t Tejaterke zijn mijn kindjes. Ik heb er zoveel tijd in gestoken zodat ik er ook niet meer mee wil stoppen. Het kost af en toe veel kruim, maar ik blijf er mee doorgaan. Nog steeds ben ik actief bij alle verenigingen waarvoor ik destijds de onderscheiding ontving. Alleen onderhoud ik niet meer de ICT voor de parochie. Wel organiseer ik mede de jaarlijkse Odulphusprocessie, ben ik betrokken bij het opbouwen van de kerststal en ik zorg er de 1e zondag van de maand voor dat missen live te streamen zijn”, licht Albert toe. “Van de buurtvereniging ben ik inmiddels geen voorzitter meer, wel nog steeds penningmeester. Erg actief ben ik nog steeds met bijna alle taken voor de harmonie en ’t Tejaterke. Voor het laatste zijn wij nu 3 jaar volop bezig om de Grote Zaal duurzaam te renoveren. Er wordt ledverlichting aangelegd, wij hebben zelf zonnepanelen op het dak gelegd. Het plan is om ook een warmtepomp te installeren. Ik ken veel mensen en ik maak overal verbinding, daarom krijgen wij ook veel voor elkaar.”

Met betrekking tot de muzikale scholing in Best kunnen er nog steeds wekelijks muzieklessen na schooltijd gegeven worden op verschillende scholen inclusief de blazersklas voor volwassenen. Ook kan de rest van de harmonie in ’t Tejaterke repeteren. Omdat de subsidie voor het muziekonderwijs verrekend wordt met de contributie voor de leerlingen, blijft het muziekonderwijs financieel gezien laagdrempelig.

Albert denkt voorlopig niet aan stoppen. “Over 10 jaar hoop ik nog steeds actief te zijn, als mijn gezondheid het toelaat, want ik ben geen bankzitter.”