In ’t Tejaterke werd vorige week donderdag het tienjarig bestaan van Stichting SamenspraakBest gevierd. Ter gelegenheid van het jubileum was taalkundige, schrijver en televisiemaker Wim Daniëls uitgenodigd. Met rappe tong sprak hij een flink gevuld Tejaterke toe. Het publiek reageerde goed op zijn anderhalf uur durende, op een conference lijkende, verhaal. Luisteren naar Wim Daniëls maakt veel los bij de liefhebber van taal.

Door Theo Louwers

Nico Vreijenhoek, voorzitter van Stichting SamenspraakBest, hield een openingswoord. “Het mooie van SamenspraakBest is dat het wordt gedaan door vrijwilligers”, sprak de voorzitter zijn dankbaarheid uit. Het is een grot goed om de spreekvaardigheid te vergroten. Kennis en kunde zorgen ervoor dat we aan de maatschappij kunnen deelnemen.”

Taal verbindt

Wethouder Jan Willem Slijper was naar ’t Tejaterke gekomen, om collegelid Veronique Zeeman verhinderd was. “Ik ben er trots op dat vrijwilligers mensen vooruit helpen met de Nederlandse taal. Taal verbindt, maar kan ook ontroeren en het kan een worsteling zijn. Iets goed op papier krijgen kost de nodige moeite is mijn ervaring. Het is mooi om mensen uit het buitenland onze taal te leren. Ga de komende jaren zo door.”

Spreken in het openbaar

Wim Daniëls maakte van de gelegenheid gebruik om zijn nieuwste boek ‘Spreken in het openbaar’ te promoten. Later op de middag moest hij in het tv-programma Tijd voor Max acte de préséance geven. Daniëls gaf aan dat je op het gebied van taal toch veel kunt bereiken ook al kom je uit een laaggeletterd gezin. “Mijn vader werkte 51 jaar bij Nedschroef en mijn moeder was keukenmeisje. Dialect was onze voertaal. Al vroeg ging ik op zoek naar de herkomst van woorden en ik kwam tot de ontdekking dat elk woord een masker op heeft. Woorden ontmaskeren, dat wilde ik.”

Daniëls vond het fantastisch dat vrijwilligers mooi werk te pakken hebben. “Via taal contact maken met andere mensen. Een compliment waardig.”

Taalinitiatieven

SamenspraakBest startte de afgelopen tien jaar de volgende taalinitiatieven: Taalmaatjes, Taalclub, Praatclub, Taalklas en Inloopspreekuur. Voor meer informatie of om aan te melden als vrijwilliger kijk op www.samenspraakbest.nl.