Finse zalmsoep

Afgelopen week was ik in de gelukkige omstandigheid een week door te brengen in Fins Lapland. Samen met een aantal oudcollega’s van Rabobank Best. Dertig jaar geleden waren we collega’s, elkaar nooit uit het oog verloren, zo ontzettend bijzonder om met elkaar deze bijzondere reis te maken. Om eerlijk te zijn stond Lapland niet op mijn bucketlist. Een van de redenen waarom ik Lapland wilde ervaren was het Noorderlicht, dit moet je ooit in je leven gezien hebben. Anderzijds was ik erg benieuwd te ervaren hoe de Finnen leven, werken en wat ze dagelijks eten. Reeds zeven jaar op een rij wonen de gelukkigste mensen in Finland. Waarom ze het gelukkigste volk ter wereld zijn? Ze danken hun geluksgevoel vooral aan hun nauwe band met de natuur en hun gezonde balans tussen werk en privéleven. Een 4-daagse werkweek. Familie, vrienden en gemeenschap spelen een belangrijke rol in het leven van Finnen en bieden een bron van steun en verbondenheid. Daarnaast is Finland een van de veiligste en meest stabiele landen ter wereld, met een laag criminaliteitscijfer en een goed functionerend overheidsapparaat. Dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid en welzijn onder de bevolking. En dan de ongerepte natuur niet te vergeten: duizenden meren, uitgestrekte bossen en het spectaculaire noorderlicht. Finnen houden van het buitenleven en maken veel gebruik van de natuurlijke omgeving om te wandelen, fietsen, vissen, jagen, skiën, snowboarden en schaatsen. In de zomer genieten ze van zonnebaden, zwemmen en varen in de duizenden meren van het land.

De sauna is een belangrijk onderdeel van de Finse cultuur en wordt beschouwd als een manier om te ontspannen, de geest te zuiveren en sociale banden te versterken. Bijna elk huis heeft een sauna. Zo ook in ons huisje. De eerste dag rondje sauna in t huisje. De deur viel in het slot met als gevolg dat we een behoorlijke tijd op onze slippertjes en in ons nakie buiten in -12 graden stonden. Het was bijna ’Bestenaren komen om in Lapland na bevriezing’. Gelukkig was een 20 minuten later de redding nabij! Wat waren we blij dat we ’gered’ werden! Een engeltje op onze schouder! Qua eetcultuur is Lapland niet echt spannend. Er wordt veel rendiervlees gegeten, de smaak is vergelijkbaar met hertenvlees. Daarnaast is er verse zalm in overvloed. Op de skipiste hebben we de heerlijkste zalmsoep ooit gegeten. Hierbij het recept van deze heerlijke en gezonde soep vol met authentieke smaken. Mocht je Lapland nog op je bucketlist hebben staan: GA! Het is absoluut de moeite waard! Hyvää ruokahalua! (smakelijk eten!) Voor de mannen van de Hatseflatsclub: het was fantastisch!

Benodigdheden

∙500 g zalm∙2 stengels prei∙500 g aardappelen∙3 wortels∙1 teentje knoflook∙1 l visbouillon∙enkele takjes dille∙peper & zout∙een klontje boter∙1 laurierblaadje∙een scheutje melk∙1 eetlepel maïzena

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en de wortels en snij in stukjes. Snij de prei in schijfjes. Doe een klontje boter in een grote pan en zet op een middelhoog vuur. Pers de knoflook en doe deze in de pan. Voeg de groenten toe en roer om. Doe de visbouillon erbij samen met het laurierblaadje. Laat koken op een middelhoog vuur. Doe na 15 minuten een scheutje melk bij de soep. Kruid met peper en zout. Laat nog 10 minuten koken.Snijd ondertussen de zalm in middelgrote stukken. En hak enkele takjes dille. Doe de maïzena in een kopje samen met wat koud water, roer goed zodat het oplost en voeg dit toe bij de soep. Laat nog even doorkoken. Zet het vuur op een laag vuur en voeg de dille en zalm toe. Roer om en laat vijf minuten pruttelen. Daarna is de soep klaar.