Natuurwerkgroep Liempde organiseert op donderdag 11 april vanaf 20.00 uur een lezing door Gerard Compiet met als thema ’Kevers’.

Iedereen kent wel kevers, van de populaire lieveheersbeestjes tot het indrukwekkende groot vliegend hert. Alle soorten hebben voorvleugels die tot harde schilden veranderd zijn. Dat geeft ze goede bescherming tegen hun vijanden, maar maakt ze ook tot slechte vliegers. Denk maar aan de meikevers, die in het voorjaar om ons hoofd rondcirkelen. Sommige soorten voelen zich erg thuis in het water, met de geelgerande watertor als meest opvallende soort. Of het bekende schrijvertje.

Voor ze kunnen vliegen, leven kevers een of twee jaar als larve in of op de grond. Vermolmd hout is erg geliefd bij ze, waarbij ze gangen door het hout knagen. Bosbouwers kijken met argusogen naar kevers zoals de letterzetter, omdat die complete verzwakte naaldbossen kunnen vernietigen. En bewoners van oude panden zijn als de dood voor de boktor met zijn lange sprieten, waarvan de larve het voorzien heeft op houten balken. Maar het merendeel van de kevers leidt een onschuldig, onopvallend bestaan.

Ons land telt onvoorstelbaar veel keversoorten, méér dan 4.000! Bij de inventarisatie van De Geelders bleek dat dit leembos ook veel soorten kevers herbergt. Zoveel soorten, dat de onderzoeker op een gegeven moment gewoon moest stoppen omdat hij keer op keer nieuwe soorten bleef tegenkomen.

Gerard Compiet uit Someren-Asten neemt ons mee in de wereld van de Kevers, met schitterende, zelfgemaakte foto’s.

Locatie is Café ’t Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde.

De toegang is gratis en iedereen is welkom. Voor vragen kunt u mailen naar info@natuurwerkgroepliempde.nl. Voor meer informatie, ga naar: www.natuurwerkgroepliempde.nl.