De Tuin van Best, de stadstuinderij van Eindhoven en omgeving, teelt aan de Kapelweg naast de Bontekoe de lekkerste groenten voor consument en horeca. Eigenaren en tuinders Jan Vroomans en Michael Stelwage werken op ecologische wijze. “Dat betekent dat wij geen kunstmest gebruiken en ook geen dierlijke mest en chemische bestrijdingsmiddelen. Wij brengen lokaal geproduceerd, kwalitatief hoogwaardig, smaakvol en duurzaam geproduceerd voedsel bij de consument.”

Door Theo Louwers

De Tuin van Best maakt in deze periode de grond klaar voor het telen van vele groenteproducten. “We voeden de bodem met gecertificeerde groencompost en bokashi. Bokashi is goed organisch gefermenteerd materiaal. Het is een Japanse techniek waarbij je keuken- en tuinafval luchtdicht laat fermenteren en zo een voedingsrijke stof krijgt voor de tuin. Hierbij komt geen CO2 bij vrij. Wij zetten ons dus zo in voor een grotere diversiteit aan planten en dieren om balans in ons ecosysteem te krijgen”, vult Michael Stelwage aan.

Met de aanpak levert De Tuin van Best op jaarbasis 70 lokale en seizoensgebonden groenteproducten, onder andere rodekool, rode spitskool, paarse bloemkool en vergeten groenten als raapsteel, winterpostelein en aardperen.

Abonnementen

De Tuin van Best verkoopt de groenteproducten in abonnementsvorm van 52 weken. Jan Vroomans: “Er is keuze uit vier formaten: een minipakket voor één persoon, een klein pakket voor één tot twee personen, een middel pakket voor twee tot drie personen en een groot pakket voor drie tot vier personen. Daarnaast hebben we nog een fruittas met biologisch fruit. Elke week kan een tas met lekkere groenten worden afgehaald bij De Tuin van Best aan de Kapelweg of bij onze afhaalpunten in Eindhoven, Oirschot en in Veldhoven. Onze doelstelling is om onnodig gesleep en veel transportbewegingen te voorkomen. Zo gaan onze groenten snel en vers van grond naar mond.”

Op dinsdag wordt er bepaald wat er in de tassen wordt aangeboden en ontvangen de deelnemers hierover een ‘Oogstbericht’. Op donderdag worden de tassen gevuld, met een uitloop naar de vrijdagochtend voor zo vers mogelijk geoogste bladgroenten. Als er onbekende of bijzondere groenten in de tas zitten, worden er recepten bijgevoegd. “Zo willen we de drempel verlagen iets met die groenten te doen”, zegt Stelwage. “Vrijdag kunnen de tassen worden opgehaald van 15 tot 18 uur en zaterdag kan dat van 9 tot 17 uur.”

Gratis groentetas

In een tijd dat nogal wat inwoners van Best moeite hebben om rond te komen, zie bijvoorbeeld het stijgend aantal bezoekers van de Voedselbank, heeft een Bestse ondernemer zich opgeworpen om mensen tegemoet te komen. Jan Vroomans: “Mensen die een groentetas niet kunnen betalen, kunnen die net als alle andere deelnemers anoniem bij ons afhalen. De Tuin van Best wil dit concept graag verder uitwerken en nodigt ondernemers die hier oren naar hebben graag uit om met hun hierover in gesprek te gaan. Inwoners van Best die mensen kennen, of zelf denken voor een tas in aanmerking te komen, kunnen zich bij De Tuin van Best melden.”

Voor meer informatie: detuinvanbest.nl

Dit artikel stond vorige week in iets andere vorm in Groeiend Best. Dit is juiste versie.