’Lokvoer’ voor de (klein)kinderen!

Tijdens een regenachtige vrijdagmiddag had ik het genoegen kennis te maken met Geert van Gijsel. De inmiddels 91-jarige Geert is geen onbekende in Best. “Ik heb samen met mijn vrouw Riecky 60 jaar lang een woninginrichtingszaak aan de Oirschotseweg gerund. Ben hier als 20-jarige in het bedrijf gerold van mijn vader. In al die jaren hebben we een mooi bedrijf neer weten te zetten”, aldus Geert. “Naast allerlei ander vrijwilligerswerk heb ik me met veel plezier 18 jaar ingezet als Voorzitter van de Carnavalsfederatie in Best.” Geert is voor de Carnaval in Best zeer betekenisvol geweest. Hij is een van de grondleggers waar de vereniging nu nog de vruchten van plukt. Voor mij zit een energieke Geert die trots vertelt over zijn vier kinderen en negen kleinkinderen. “Afgelopen december zijn alle kinderen en kleinkinderen bij mij Kerst komen vieren. Iedereen bracht een gerecht mee en we hebben in totaal met 15 personen heerlijk getafeld.” Binnen de familie is het gerecht Pastitsio favoriet. “Zodra ik in de familieapp aangeef dat ik dit gerecht maak, schuiven een aantal kinderen en kleinkinderen ’s avonds aan tafel aan om te genieten van het gerecht!” Dit van origine Griekse gerecht is eenvoudig te maken en ik moet eerlijk zeggen dat het fantastisch smaakt!

Pastitsio

Ingrediënten

500 gram rundergehakt∙blikje tomatenblokjes 400 gr∙30 ml witte wijn∙1 klein blikje tomatenpuree∙2 laurierblaadjes∙2 peperkorrels∙2 tl kaneel∙3 tl oregano∙2 teentjes knoflook geperst∙1 ui middelgroot∙ 0,5 ltr volle melk∙50 gr roomboter∙50 gr bloem∙2 eieren losgeklopt∙40 gr Parmezaanse kaas geraspt∙snuf nootmuskaat∙250 gr Rigatoni pasta∙olijfolie∙zout/peper.

Bereiding

Doe scheutje olijfolie in hapjespan en voeg hieraan toe de uitjes, peperkorrels en laurierblaadjes. Laat 15 min. zachtjes bakken. Voeg het gehakt en de knoflook toe. Laat het gehakt rullen op zacht vuur. Haal de peperkorrels uit de pan. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Blus af met de wijn. Laat even sudderen totdat vocht is verdampt. Voeg blikje tomatenblokjes, oregano en de kaneel toe. Breng dit zachtjes aan de kook totdat het wat ingedikt is. Haal de laurierblaadjes eruit en maak af met zout en peper. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet de pasta af en spoel af met koud water. Smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe. Laat het geheel even borrelen zodat de bloem kan garen. Verwarm de melk. Giet nu flinke scheut melk bij het boter/bloem mengsel. Roer dit goed door. Laat het even koken. Voeg de rest van de melk toe en laat even koken zodat het de dikte krijgt van een mooie saus. Haal de pan van het vuur en voeg het eimengsel toe. Roer de geraspte kaas erdoor met een flinke snuf kaneel en verse nootmuskaat.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Lepel 2 flinke el van de bechamelsaus door gehaktsaus. Doe de helft van de pasta in een ovenschaal en lepel wederom een flink aantal lepels bechamelsaus er doorheen. Druk de laag goed aan en zorg dat de bodem goed bedekt is. Rasp er nog wat kaas overheen voor de smaak. Verdeel nu de gehaktsaus gelijkmatig over de pasta. Druk alles goed aan. Verdeel de andere helft pasta over de gehaktsaus. Druk wederom goed aan. Giet tot slot de resterende bechamelsaus over de pasta. Verdeel het goed zodat het in alle hoekjes zit en een mooie laag vormt. Rasp tot slot voor een mooi korstje nog wat extra kaas over het geheel. Dek de schotel af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder hierna de folie en bak nog 15 minuten tot de schotel een bruin korstje heeft gekregen. Laat minimaal nog een half uur afkoelen voordat je de Pastitsio gaat aansnijden. Smakelijk!