’Hier eeht je fantastisch!’

Op deze koude en gure vrijdagmiddag heb ik het genoegen een bakje koffie te drinken, inclusief een stukje kruidnotencake, bij Eeht. Deze gezellige lunchroom is gevestigd onder de wieken van de molen in Best. De lunchroom en het naast gelegen theeatelier is bijna 6 jaar geleden opgezet door stichting Cello als dagbestedingsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Direct bij binnenkomst in de lunchroom werd ik op een uiterst gastvrije wijze ontvangen en naar mijn tafel geleid door een medewerker van Eeht. Twee dames gehuld in kokskleding inclusief koksmuts stellen zichzelf voor als Lisa en Linda, beiden werkzaam in de keuken. “Hier werken is het fijnste wat er bestaat”, vertelt Linda. “Heb ervaring met koekjes bakken omdat ik in een bakkerij heb gewerkt. Hier is het tien keer fijner. We maken iedere dag alles vers, zelfs de zalm roken we zelf. Alles wordt hier met liefde gemaakt.“ Je kan aan haar tongval horen dat Linda van origine een Hengelose is, haar ogen stralen wanneer ze vertelt over haar vak en dat ze nu tijdelijk bij haar broer in Best woont. Lisa maakt de opmerking tussendoor dat ze een goed duo zijn in de keuken, duo L & L! Tijdens het gesprek blijkt dat Lisa een ontzettende grapjas is en het leuk vindt om haar collega’s en begeleiders te plagen! Lisa vertelt dat ze 5 dagen per week in de keuken werkzaam is. Vaak samen met 2-3 collega’s onder begeleiding van een Cello medewerker en een kok. “Iedere dag starten we op door te klikken op een computerscherm waarop alle namen vermeld staan van de medewerkers die op de betreffende dag werken. Achter iedere naam staan de werkzaamheden vermeld die uitgevoerd moeten worden. Op deze manier hoeven we niet iedere keer de begeleider aan haar jasje te trekken wat we moeten doen. De ene keer is het uien snijden, wordt er appel-, of nougatinetaart gemaakt. Het is iedere dag weer anders”, aldus Lisa. Linda geeft aan dat ze hier niet onder tijdsdruk hoeft te werken. “Ik ga iedere dag met heel veel plezier naar mijn werk. En ga dan fluitend weer naar huis omdat ik trots ben op hetgeen ik die dag weer heb gemaakt.” Ondertussen werp ik een blik op de menukaart en ontdek een verscheidenheid aan broodjes, lekkere salades, soepjes, gerechten uit de oven, diverse taartjes en gerechtjes speciaal voor kinderen. Ook voor een high tea kan je terecht bij Eeht, wel even van te voren reserveren. Mocht je nog op zoek zijn naar een presentje of relatiegeschenk, loop dan even binnen bij de lunchroom. De unieke thee pakketjes zijn vervaardigd in het thee-atelier en zien er bijzonder mooi uit! Eeht ze!

Kruidnootjes cake

Ingrediënten

∙200 gram ongezouten roomboter∙200 gram fijne kristalsuiker∙8 gram vanillesuiker∙4 middelgrote eieren∙200 gram zelfrijzend bakmeel∙snufje zout∙4 tl speculaaskruiden∙50 ml melk∙100 gram kruidnoten∙amandelschaafsel

Bereiding

Vet een cakevorm in met boter en bestoof het blik met wat bloem. Neem grote mengkom. Voeg hieraan toe de boter, suiker en vanillesuiker. Klop deze ingrediënten tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot ze helemaal zijn opgenomen. Meng het zelfrijzend bakmeel met een flinke snuf zout en de speculaaskruiden. Voeg de melk en het zelfrijzend bakmeel afwisselend in delen toe aan het beslag. Meng de kruidnoten met een beetje bloem. Spatel de kruidnoten voorzichtig (niet te lang!) door het beslag. Stort het beslag in het cakeblik. Strooi ter decoratie wat kruidnoten en amandelschaafsel over het beslag. Bak de cake gaar in 60 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte). Test met een cake- of satéprikker of de cake gaar is en haal dan uit de oven.