Een doldwaas en toch serieus plan. Mijn tuinderij de SmaeckAcker aan de Broekdijk verbouwt groente, kruiden, bloemen voor koks en fruitbomen voor liefhebbers. Dat doe ik niet als een ’platte productiekweker’, zoals er zovelen zijn. Maar sinds 2019 biodiversiteits- en klimaatinclusief.

Dat wil zeggen, tussen de groentebedden en kruiden heb ik diverse natuurelementen staan als woonplaats voor veel insecten, vogels, amfibieën, enz. Van micropoel tot veel insectenmuren. Om te bewijzen dat je en voedsel kan produceren en de biodiversiteit kan vergroten. En voor mijn eigen plezier. De laatste aanwinst voor de natuur die ik heb aangelegd (alles zonder een cent subsidie, want ik val overal buiten als keuterboerke) zijn ouderwetse telefoonpalen met telefoondraden. Die vond ik altijd al supermooi in het landschap. Pure nostalgie, maar ze zijn een landingsplaats voor de vogels en met name de boerenzwaluw, die het zwaar heeft. Tot zover de goede werken, zeg maar. Nu de volgende stap.

Zeldzame bloemen

Aan die telefoonpaal heb ik een ouderwets telefoontoestel gehangen en verbonden met de telefoondraden. Lol! Puur voor het plaatje en de grap, was het idee. Toch niet. Ik zet die telefoon beschikbaar voor eenieder die verbinding wil maken met natuur. Wat? Ja, echt. Deze draden die hangen in de lucht en veel vogels komen er even op rusten, van duif tot torenvalk. Dat zijn dieren die alles weten van de staat van de biodiversiteit en de natuur. Zij kunnen je alles vertellen daarover. Als je maar luistert en je openstelt voor de nood van de natuur. Ik meen het echt. Als het ware en als je er voor open staat kan je bij die telefoonpaal in verbinding komen te staan met natuur. Want die palen staan natuurlijk in enig wild en bloemenwei van de SmaeckAcker. Zeldzame bloemen voor zeldzame vlinders en insecten.

Klompentotempaal

Daarnaast heb ik nog een klompen-totempaal-insectenhotel. Een paal met 10 massieve klompen er aan. Waar je als mens met de hand een gaatje in kan boren. Een gaatje voor de behangersbij bijvoorbeeld. Die bestaat echt. Kortom, ik daag de mens op ludieke manier uit om stil te staan bij onze erbarmelijke staat van de biodiversiteit. Maar niet somberen. Ik laat ook zien op mijn tuinderij dat je er wat aan kan doen. Zonder subsidie (met mag ook) en veel resultaat. Jaarlijks huizen er al 20 soorten vogels op de tuinderij. Voor meer info: https://www.smaeckacker.nl/natuurtuin.html.

Ingezonden door Frodo Dekker