Onlangs verscheen de Bestse Kaderbrief 2024-2027. In de Kaderbrief staan de ambities en plannen van de gemeente voor de komende jaren. Die plannen worden (financieel) uitgewerkt in de programmabegroting die in november aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Verbazing

Tot verbazing van SeniorenRaadBest komen in de 37 pagina’s tellende Kaderbrief de woorden ouderen, senioren, vergrijzing nergens voor. Wordt daar helemaal geen rekening mee gehouden?

Nota bene: over een paar jaar is éénderde(!) van alle Bestenaren 65plus. In 2040 is het aantal ouderen in Best gegroeid van 6140 naar 9350. Het aantal 75plussers in Best verdubbelt zelfs van 2750 naar 5005, die ook nog eens veel langer zelfstandig wonen. Ook het aantal mensen met dementie verdubbelt de komende jaren. Die zullen moeten worden ondersteund en verzorgd en voornamelijk thuis, want er is te weinig verpleeghuiszorg. Dit alles vraagt om plannen en actie op het gebied van wonen, zorg én welzijn.

Groot maatschappelijk vraagstuk

De vergrijzing is een groot maatschappelijk vraagstuk waar nadrukkelijk rekening mee gehouden moet worden en wel in alle gemeentelijke plannen: fysiek (woonomgeving, voetpaden, bushaltes, openbare toiletten, seniorenhuisvesting), sociaal (toekomstbestendige zorg, ontmoeten, bewegen, vrijwilligers, ondersteuning mantelzorgers) en financieel.

Gelet op de demografische cijfers voor Best en de reikwijdte van de Kaderbrief (tot 2028!) is het merkwaardig dat de urgentie van het vergrijzingsvraagstuk en de toenemende zorgvraag niet door de gemeente Best wordt meegenomen in de plannen en berekeningen.

In de Kaderbrief 2024-2027 wordt wél volop gesproken over ambities m.b.t. jeugd en jongeren, maar nergens over ouderen. Er wordt financieel wél rekening gehouden met een trend in 2024 waarin de kostprijs van producten en diensten via de WMO sterk hoger wordt, maar niet i.v.m, de sterke vergrijzing. Nee, volgens de gemeente ‘ligt de oorzaak in de inflatie en in de verhoging van de grondstofprijzen (met name bij woningaanpassingen en hulpmiddelen) en loonkosten’.

Urgentie

SeniorenRaadBest is bezorgd. We weten dat de zorg in Best het nu al niet meer aan kan. Mensen willen en/of moeten langer thuis wonen en dus is er in de nabije toekomst veel meer aandacht nodig voor leefomgeving, seniorenhuisvesting, zorg en welzijn. Ook de Bestse huisartsen trokken afgelopen week in Groeiend Best, samen met de apotheken, aan de alarmbel.

Senioren in Best zijn volgens wethouder Zeeman goed georganiseerd via PVGE, KBO en SeniorenRaadBest maar daarmee is de urgentie van het vergrijzingsvraagstuk en de rol van de gemeente zeker niet kleiner geworden. In elk hoofdstuk van de Kaderbrief zouden we die terug moeten zien. Regeren is vooruitzien.

Ingezonden door Frans den Dekker, voorzitter SeniorenRaadBest